Kód

Esemény:    Művészetek Völgye
Helyszín:   
Kapolcs – Malomvölgy
Időpont:   
2005. július 29- augusztus 7.
alkotók
:    ALMÁSI Balázs, KISS Zsombor Krisztián, NAGY Ildikó Réka  –  BÁTHORY Gábor, SÁRRÉTI Krisztina

A falusi kert az ember és a természet kapcsolatának élő, organikus, állandóan együtt változó lenyomata. A falu és a táj kapcsolata a kertben sűrűsödik össze: a kert kiszakíthatatlan része a tájnak, összefüggő rendszer része. Egy kerítéssel körülzárt természetszelet, ahol a kerítés nem szab határt az ökológiai kapcsolatoknak. A hazai táj azonban szép lassan áldozatul esik a telekspekulációknak, az építkezéseknek. A telekosztás mesterséges és láthatatlan határvonalával szeleteli a tájat. A tájszeletek az ellenérték megfizetésével, szinte tárgyként értékesülnek. A vásárolt telek értékét a gyakorlat szerint a megközelíthetőség, a fekvés, a közművekkel való ellátottság, a kilátás, a szomszédos telkek árai határozzák meg. A területen lévő növényzet, állatvilág, csak kivételes esetben számít bele a gazdát cserélő tulajdon értékébe, s akkor is csak főleg a gazdasági célokra hasznosítható haszonnövények, vágásérett fák azok, amelyek némi forintosítható pénzbeli értékkel bírnak. Tehát a telek értéke puszta absztrakció, amelynek semminemű fizikai alapja nincsen (a terület nagyságát leszámítva), s pont a telken, a valóságban létező élőlényeknek, melyek tapinthatók, melyek összességéből alakul ki a táj, nincs értéke. Vagyis a létező nem létezik, az absztrakció pedig  – a forintokon keresztül – tapinthatóvá válik!

A saroktelek minden egyes elő és látható elemét (elsősorban a növényeket) vonalkóddal láttuk el, ami a fogyasztói világ szimbóluma, az ár és az érték kapcsolatát kódoló fekete-fehér címke. Az „árucikkek” kódjai tárolták az árucikk ökológiai szerepét, a rendszerben elfoglalt helyét, az abszolút értékét, amelyet szimbolikusan forintosítottunk. A kertben felállított vonalkód-leolvasóval a „vásárlók” is lekérdezhették a kód mögé rejtett információkat.

KÓD

Kiemelt támogatók:   DesignCD Bt., Magyar Építész Kamara Tájépítész Tagozata
További támogatók:   BCE Kert- és Településépítészeti Tanszék, Független Ökológiai Központ, Green ART Kft., LégTérFogat Kft., Malus Bt., Multivill Kft., Phylmaster Biotechnikai Kft., Szentesi Faiskola

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .